skip to Main Content

تیم تولید برای ساخت انیمیشن ۳D کامپیوتری


میرتوحید رضوی: برای تولید موفق یک فیلم انیمیشن، به افرادی که تیم را تشکیل می دهند نیاز است. این افراد باید در حرفه ی خود متخصص باشند، تا بتوانند تولید با کیفیتی ارائه کنند، در ضمن این افراد باید توانایی حل مشکلات و ارائه ی نکات تکنیکی را داشته باشند. در این قسمت، افرادی که در یک پروسه تولید انیمیشن سه بعدی نیاز است را به همراه وظایف آنها ذکر کرده ایم . متاسفانه، بخش انیمیشن کامپیوتری در ایران به دلیل نبود منابع صحیح آموزشی، شدیدا از عدم وجود نیروی متخصص رنج می برد و رفع این مشکلات نیازمند صرف زمان و هزینه بسیاری است ، که البته غیر ممکن نیست. برای مشاهده‌ی ویدئوهای مرتبط با وظایف تهیه کننده و کارگردان در فیلم انیمیشن به کانال آپارات پویانما مراجعه کنید.


کلیک کنید: برای نخستین بار در تاریخ انیمیشن ایران؛ ترجمه کتاب توهم زندگی از دیزنی در قالب پادکست


کارگردان Director :

کارگردان در تولید پروژه ی انیمیشن، ( هم در ۲D و هم در فیلم زنده ) بالاترین مقام اجرایی را دارد. دید ساختاری و تفسیر پروژه، جزء مسئولیت های اصلی اوست. در تولیدات اولیه ی انیمیشن، کارگردان خود، تهیه کننده، نویسنده حتی جزئی از تیم تولید بود. ولی در تولیدات بزرگ، کارگردان وظایفی مانند : تایید طراحی ها، استوری بورد و لایکا ریل دارد. وقتی انیمیشن در حال تولید است، کارگردان باید : راهنما، سرپرست و تایید کننده ی خروجی هر تیم باشد، موزیک، دوبله و تدوین نیز در این لیست قرار دارند. معمولا کارگردانان از دیدگاه مختص خود پروژه را هدایت می کنند و نحوه ی کار هریک متفاوت است ولی در کل باید با تهیه کننده و هدف تولید، هماهنگ باشند.

تهیه کننده Producer :

در انیمیشن،این شخص باید قاطعانه مسئول رسیدگی به روند اجرایی پروژه بوده وپاسخگوی آن نیز باشد. همچنین مطمئن باشد که تمامی روند بر اساس برنامه است و تیم مشکلی از لحاظ عمل به برنامه ای که برای تولید چیده شده ندارد. شخص تهیه کننده، مسئولیت حقوق مالی و موارد قانونی تیم، را بر عهده دارد. در برخی از تولیدات تلوزیونی یا سینمایی، در ارتباط با تولید و اطلاع رسانی آن نیز سهیم است و دیگران را از نوع تولید و این که چگونه پروژه ای است ( از لحاظ پیچیدگی و نوع تولید ) آگاه می کند.
در کل، این شخص مسئول اجرای پروژه بوده و در خصوص شفاف سازی دیدگاه تولید برای کارگردان و تیم تولیدی عمل می کند. وی همچنین باید اطمینان حاصل کند که پروژه، نرم و روان در حال تولید است. گاهی اوقات نیز در مورد مسائل پیچیده ی تولیدی تصمیم گیری کرده و راه حلی برای آنها می اندیشد.

مدیر تولید Production Maneger :

هرچند این شخص در تولیدات فیلم زنده همکاری می کند، ولی وجود آن در یک پروژه ی انیمیشن بسیار ضروری است. این شخص ارتباط بسیار نزدیکی با تهیه کننده دارد و کارهای روزانه ای از جمله : چک روند اجرایی، چک محصول خروجی هر تیم را دارد، در کل این مسئولیت اداری بوده و مسئول اجرایی در تولید انیمیشن نیست. در حالی که مسئولیت ورود و خروج روزانه ی افراد و کنترل ثانیه به ثانیه ی آنها شامل مدیریت تولید نیست و نخواهد بود!.

مدلساز کاراکتر Character Modeler :

گاهی اوقات وجود هنرمندان ساخت کاراکتر، در پیش تولید لازم می شود. خصوصا در مورد ساخت کاراکتر اصلی برای تولید. معمولا برای تولید، تعداد کمی مدلساز کاراکتر لازم است مگر این که پروژه عظیم باشد. این هنرمندان ، مسئول ساخت کاراکتر و تکسچرینگ آن هستند. ( اگربرای مبحث تکسچرینگ، نیروهای جدا در نظر گرفته نشده باشد) . خبره ترین کاراکتر سازان، معمولا برای شخصیت های اصلی فیلم انیمیشن در نظر گرفته می شوند و دیگر هنرمندان روی ساخت کاراکتر های فرعی و کاراکتر های Crowd کار می کنند.

طراح تولید Production Designer :

این شخص در مرحله ی پیش تولید همکاری دارد، و مسئول طراحی روند تولید پروژه است. نسبت به بزرگی پروژه، ممکن است بیشتر از یک نفر در این قسمت همکاری کند. زمان بندی پروژه از لحاظ تولید و مشخص کردن DeadLine ها بر اساس زمان کلی پروژه جزء وظایف اصلی این فرد است. حضور طراح تولید، در کل دوره ی تولید الزامی نیست. مهمترین قسمتی که باید در آن ایفای نقش کند، مراحل اولیه ی تولید خواهد بود. داشتن آگاهی کامل در خصوص روند و روابط در تولید انیمیشن ۳D جزء مهمترین فاکتور در طراحی تولید است.

انیماتور Animator :

مسلم است که انیماتور اصلی ترین فرد در تولید است، انیماتور ها بر اساس وظایف به قسمت های مختلفی از جمله : انیماتور کاراکتر ، انیماتور وجلوه های ویژه ، مدل انیماتور ( کسانی که مجسمه های ساخته شده را جان بخشی می کنند ) طبقه بندی می شوند.
انیماتور باید خودش را از لحاظ شخصیتی و توانایی آنچه باید انیمیت کند بسنجد، به سخنان و زمان تعیین شده برای هر شات توسط کارگردان گوش داده و به آنها توجه کند. سپس، حرکات را صحیح و دقیق روی کاراکتر ها پیاده کند. همچنین باید درقبال اینکه دیگر انیماتور ها چگونه همان کاراکتر را انیمیت می کنند رفتاری احترام آمیز داشته و به آنها کمک کند. یکنواختی و پایداری نوع انیمیت، یکی از مهمترین مسائلی است که هم کارگردان و هم انیماتور ها باید در طول تولید آن را رعایت کنند و در میان خود این نکته را یادآور شوند.
انیماتور های سه بعدی، نوعی تکنسین نرم افزاری نیز هستند، چون باید در تعامل خوبی با نرم افزار، کاراکتر را به طرز صحیحی انیمیت کنند. همچنین باید به قواعد و قوانین انیمیشن توجه کافی داشته باشند. تفاوت اساسی میان انیماتور ۲D و ۳D در این است : انیماتور ۳D تمامی حرکت را باید خودش بسازد، در حالی که انیماتور ۲D فقط حالت های اصلی را طراحی کرده و بقیه کار را به دستیار انیماتورمحول می کند تا inbetween ها را ایجاد کند.

مدلساز محیط Environmental Modeler :

انیمیشن سه بعدی بدون وجود بک گراند نمی تواند تولید شود، (شامل : محیط های داخلی و بیرونی . ) این بخش نیز جزء مهمترین ها در تولید است. اگر فضاها کامل و پیچیده باشند، تمامی تیم مدلسازی فضا، روی آن کار می کنند تا جایی که ساخت و تکسچرینگ به اتمام برسد. چنانکه هنرمندان ساخت فضا، باید بتوانند اتمسفر و حال و هوای صحنه را به خوبی اجرا کنند، خصوصا در پروژه های واقع گرایانه، باید توانایی اجرای واقعیت را داشته باشند. فضا ها نقش مهمی در طول فیلم بازی می کنند، پس رفتار صحیح در این پروسه، می تواند روی موفقیت فیلمتان تاثیر گذار باشد.

هنرمند ایجاد بافت Texture Artist :

وظیفه ی این هنرمندان ایجاد بافت های سطوح در فیلم انیمیشن است. چه کاراکتر ها و چه فضاها، این بافت ها مشخص کننده ی پیچیدگی و طبیعت مدل سه بعدی هستند. خصوصا در تولید بازی های رایانه ای و انیمیشن وب، این بخش جزء مهمترین هاست، جایی که مدلهای Low قدرت مانور را سلب کرده و باید با توسل به جزئیات تکسچر ، آنها را به خوبی به سمع و نظر مخاطب رسانید. هنرمندان این بخش، در تعامل کامل با کارگردانان هنری هستند، چرا که وظیفه تعیین حال و هوای Style پروژه بر عهده ی آنهاست.
گاهی اوقات، بافت ها در مدل های High-Poly کاراکتر ها، آنها را بسیار طبیعی جلوه می دهد، زیرا تمامی تاثیرات بافت، کثیفی، پارگی و… را به خوبی ایجاد می کند. تمامی این بافت ها را می توان به صورت RealTime روی مدل ها دید ، برای ایجاد این تکسچر ها از نرم افزار Photoshop استفاده می شود.

هنرمند نورپرداز Lighting Artist :

به غیر از مدلسازان کاراکتر و تکسچر که تعیین کننده ی نوع سطوح و واقعیت است، نورپردازان برای کامل کردن این پروسه وارد عمل شده و صحنه ها را نورپردازی می کنند. نورپردازی در تولید انیمیشن سه بعدی، باید حالت، رنگ و اتمسفر را تداعی کند. این هنرمندان باید نور را شناخته و رفتار آن را بدانند تا بتوانند با ابزار های مجازی ۳D آنها را هرچه خوبتر شبیه سازی کنند. معمولا نورپردازی و رندر در کنار هم بوده و رندر کردن شات های انیمیشن، جزء این بخش به شمار می رود.

کامپوزیتور یا Compositor :

در فیلم های مدرن دیجیتالی، با عناصر زیادی سروکار خواهید داشت، خصوصا هنرمند کامپوزیت کار، که باید تمامی این عناصر را شات به شات با هم ترکیب کرده و خروجی را ارائه کند. او باید بتواند بک گراند های ایجاد شده و همچنین Pass های رندر شده را با صحنه ها ترکیب کند، ، تمامی این روند باید با حساسیت بالا صورت گیرد، چون زحمات کل تیم تولید، در حال ترکیب و دیده شدن در فرم نهایی است. این مرحله با استفاده از نرم افزار های مختص این کار مانند : AE, Combustion, fusion و… خواهد بود. هرچه هنرمندان این بخش روی مباحث تئوری و تجربی تسلط بیشتری داشته باشند، می توانند خروجی های خوبی داشته باشند.

صداگذاری و ویرایش Sound/Edit :

وظیفه ی این بخش، پس از اتمام ساخت شات ها،ضبط دیالوگ ها و تدوین آنها روی فیلم است، در ادامه، مباحث افکت گذاری، ساخت و ترکیب آنها جزء مهمترین وظایف این بخش به حساب می آید. تمامی این مراحل بر اساس تولیداتی که در پیش تولید انجام شده خواهد بود؛ در ادامه دوبله ها و موزیک های نهایی میکس و ترکیب می شوند.

در همین زمینه مطالب بیشتری در پویانما بخوانید

و مطالب مرتبط با پشت صحنه و مراحل تولید انیمیشن

اینجا رو: دوره آموزشی محیط و ابزارهای نرم افزار تری دی استودیو مکس (مجانی!) بالای ۶ ساعت آموزش. چرا پول به آموزشگاه میدین؟ :)

میر‌توحیدرضوی

من عاشق انیمیشن هستم و در همین زمینه هم در پراگ مشغول به کار هستم. بیش از 10 سال هست که از تامین محتوی و انتشار مطالب و تجارب مرتبط با انیمیشن در پویانما و مدیریتِ اون به همراه برادرم لذت می‌بریم. من رو میتونید در اینستاگرام پیدا کنید. لینک‌های مرتبط همین پایین هست:

این مطلب 18 دیدگاه دارد.

  1. با سلام خدمت شما ، با سپاس فراوان از ویدیو های اموزنده و مفید شما ، من یک ۱۴ سال دارم و یک سال است که انیمشین کوتاه و مجموعه ای میسازم و دنبال یک تیم هستم ، و همچنین دنبال یک سرمایه گذار ، میشه راهنمایی کنید که چگونه تیم خود را تشکیل بدهم و یک سرمایه گذار پیدا کنم؟

  2. ببخشید میشه شما شمارتون رو بدین چون اگر مشکلی پیش اومد تماس بگیرم؟لطفا🤗 خیلی متشکرم بابت مطلب خوبی که گذاشتید من ۱۴ سالمه و تقریبا ۲ ساله که انیمیشن میسازم😏

  3. سلام من ۲۸ سالم و تازه میخوام شروع به یادگیری برای ساخت انیمیشن کنم البته من فوق لیسانس ریاضی دارم به نظرتون دیر نیست و میتونم موفق بشم

  4. سلام اقای میر توحید رضوی.من هوشنگ قربانی از اردبیل هستم.بیانات مهم شما در مورد انیمیشن رو گوش کردم ممنون از بیانات شما و راهنماییهای شما،تحصیلات من رشته کامپیوتر افزار است ولی به این رشته خیلی علاقه دارم،من تحقیق زیادی در این مورد انجام دادم،لطفا نرمفزارهایی که شرکتهای مطرح استفاده میکنن رو برام قید کنین،و های معمول مانند تری دی مکس و مایا کارهای بزرگ استفاده میشه،یا صرفا برای جهان سومیاست،وخودشون از تکنولوژیای دیگه بهره میبرن،توضیح بدین ممنون میشم،لطفا برای این دید کلی ویدیویی بزارین و ندا بدین ممنون میشم

  5. سلام . ممنون مطلبتون واقعا مفید بود . من خیلی به انیمیشن سازی علاقه دارم اما حس میکنم که استعدادی ندارم و نمیدونم از کجا شروع کنم .
    میشه اگه در توانتون هست یه متن کوتاه یا توضیحی درباره شروع به تازه کار ها بدید ؟
    ممنون میشم

  6. سلام ۱۹ سالمه و تنها هستم در ساخت انیمیشن … دنبال یک تیم هستم که چیزایی که تو سر دارم بسازم … اما کسی نیست … دانشجوی رشته کامپیوتر هستم … و خودم تنهایی ساخت انیمیشن رو دارم یاد میگیرم … فعلا در حال یاد گرفتن سینما فوردی ام و بعد میرم روی افتر افکت و … در نهایت میخواستم بدونم شما تیمی ندارید ؟

  7. سلام،اقای رضوی من تصمیم گرفتم کارمو با مدلسازی شخصیت شروع کنم وانشالله وقتی به امادگی کامل رسیدم بتونم تیم خودمو تشکیل بدم وایده هامو به اجرا دربیارم،اما قصد ندارم مسیر دانشگاه رو برای این حرفه انتخاب کنم .
    حالا با اولین چالش مسیرم روبه رو شدم واون پیدا نکردن منابع اموزشی درست تواین زمینه است،لطفا منو راهنمایی کنید

  8. سلام .ببخشید یه سوال دارم .من حدود ۹۰۰ میلیون سرمایه دارم و میخوام باهاش یه کاری رو شروع کنم.به نظر شما میشه یه شرکت ساخت انیمیشن تو ایران تاسیس کرد؟یا باهاش یه فیلم بسازم؟

    1. سلام با اون سرمایه من میتونم یه تیم متخصص و سناریوایی که بتونید بازارهای بین المللی رو تحت تاثیر بذارید بهتون معرفی کنم

  9. خیلی ممنون از معلومات خوبتون
    یه خواهش دارم میشه لطفا یه معلومات کلی راجع به چگونگی ساخت انمیشن خود بدین
    منظورم اینه که اگه بخواهیم یک انیماتور بشیم باید از کدوم برنامه ها شروع کنیم و با کدوم برنامه ها ادامه بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
جستجو