چرا ما چیزهای زیبا را دوست داریم؟
مطالعاتی که از طریق اسکن مغز انجام شده نشان میدهد که دیدن یک محصول جذاب میتواند باعث نگهداشتنِ قسمتی از مخچه که وظیفهی تکان دادن دست را دارد بشود. به طور غریزی ما چیزهای جذاب را دوست داریم، زیبایی به معنای واقعی کلمه ما را تحت تاثیر قرار میدهد.
با وجود این، زمانی که ما جذبِ یک نقاشی زیبا میشویم، همان طور که آقای Wc[b اشاره کرده، به چگونگی آن مطمئن نیستیم و توضیحی برای این کشش نداریم.
این شروع یک تغییر است. انقلابی در علوم طراحی در حال وقوع است، و بیشتر مردم وطراحان هم از وجود آن آگاهند.
به رنگها توجه کنید. سال گذشته محققان آلمانی به این نتیجه رسیدند که فقط نگاه به نور سبز میتواند خلاقیت و اشها را بالا ببرد. فهمیدن آن کمی سخت است: ما به رنگهای سبز از طریق خوردن سبزیجات سبزرنگ وابسته شدهایم رنگهایی که به ما نوید غذا را میدهند …
این همچنین میتواند دلیل سبز بودن دید منظرهی پشت پنجره در بیمارستانها را روشن کند، تحقیقات نشان میدهد رنگ سبز میتواند سرعت بهبود بیماران را سرعت ببخشد، وسایل کمک آموزشی در کلاسهای درسی و محرک بهرهوری در محیطهای کاری است. در مطالعات اخیر برای مثال مشخص شد کارگرهایی که میتوانند خارج از محیط بسته را ببینند کارهایشان را 6 تا 7 درصد موثرتر از کسانی که نمیتوانستند بیرون را ببینند انجام دادند که این مطلب باعث صرفهجویی 3000 $ برای هر کارمند در سال میشود.
در بعضی موارد این تاثیر میتواند از طریق عکس یا حتی نقاشی دیواری نیز اتفاق بیفتد، میتواند مانند یک منظرهی بیرونی عمل کند. شرکتها برای فهمیدن اینکه چه چیزهایی کارمندان را تحت تاثیر قرار میدهد سرمایه گذاریهای بسیاری میکنند، و آنها متوجه شدهاند که کمی رنگ و یک نقاشی دیواری میتواند این کار را انجام دهد.
همچنین یک هندسهی ساده میتواند باعث یک الهام مشابه گردد. برای بیشتر از 2000 سال، فلاسفه ، ریاضیدانان و هنرمندان از خصوصیات خاص “مستطیل طلایی” شگفتزده شدهاند. یک مربع را از یک مستطیل طلایی کم کنید، چیزی که باقی میماند یک مستطیل طلایی دیگر است _و همین طور تا بی نهایت _یک مارپیچ بیانتها. این مستطیل جادویی در دیزاینِ وسایل روزمرهی شما به وفور یافت میشود از طراحی آیپد تا کارتاعتباری بانکی شما، تلوزیونها و قطع کتابها.
آزمایشاتی که در قرن 19 میلادی انجام شده است نیز مکررا نشان میدهد که مردم دیدن تصاویر با این ویژگیها را ترجیح میدهند، اما هیچ کسی دلیل آن را نمیداند.
سپس در سالِ 2009 استاد دانشگاهِ دوک توضیح داد که چشمِ ما میتواند تصویری که داخل این مستطیل قرار میگیرد را با سرعت بالایی بخواند و درک کند. این شکلِ ساده سرعتِ توانایی ما برای درکِ جهان را بالا میبرد بدونِ اینکه متوجه باشیم آن را همه جا با خود میبریم.
ما به طور چشمگیری به چنین مدلی فقط با قرار گرفتن در میدان دید ما به منظور کاهش استرس تا بیش از 60 درصد واکنش نشان میدهیم . یک تحقیق حساب کرده است که آمریکاییها 300 میلیارد دلار را در سال خرج درمانِ بیماریهای استرسزا میکنند، منافع اقتصادی آن که میتواند میلیاردی باشد به طور گستردهای اعمال میشود.
ما یک طراحیِ عالی را هنر میدانیم، نه یک علم. یک هدیهی رمزآلود از طرف پروردگار، نه چیزی که از مطالعات منظم و مستمر بدست آمده باشد. اما اگر هر طراحی در کارهایش آگاهانه بیشتر دربارهی” مکانیکِ جذابیت” بداند همهی هنرها از جمله در خانهها، طراحی تلفنهای همراه، در ادارهها و اتومبیلها همهی اینها میتواند زیباتر به نظر برسد و این بسیار برای ما مفید خواهد بود.
لنس هوسِیLance Hosey, نویسندهی کتابِ “The Shape of Green: Aesthetics, Ecology, and Design.”
چهارشنبه – ۲۶ شهریور ۱۳۹۳
عالی بود